Warto przeczytać

Perła – symbol próżności

Anna Gibasiewiczówna napisała ciekawą baśń z dużą – jak to w baśniach bywa – przewagą pierwiastka czarodziejskiego nad realnym. Pokazuje w niej jakie skutki może mieć samolubne spojrzenie na świat, jak bardzo krzywdzi się przy tym innych ludzi. Główna bohaterka, Elwika, żyje jakby liczyła się tylko ona i jej kaprysy. Gibasiewiczówna powoli...

Browary akcyjne Wrocławia 1869-1945

Książka omawia wycinek z bogatej historii wrocławskiego browarnictwa - relacje producentów piwa z ich pracownikami oraz karczmarzami i restauratorami. Prezentuje historię gospodarczą Wrocławia, którą można polecić nie tylko piwoszom. Książka autorstwa Andreasa Urbanka nie jest pierwszą jego publikacją o historii piwowarstwa na historycznych...

"Zaraza" Jerzy Ambroziewicz

W lato 63 roku miasto Wrocław stanęło przed niezwykłym i trudnym wyzwaniem zapanowaniem nad epidemią śmiertelnego wirusa Variola vera czyli ospy prawdziwej. M iasto, które jeszcze nie do końca pozbierało się z zawieruchy powojennej musiało sobie poradzić i z tym zadaniem tak by wirus nie rozprzestrzenił się na kraj, co nie było łatwe szczególnie...

"Tamten wrocławski rok" Joanny Konopińskiej

Joanna Konopińska była córką Tadeusza Konopińskiego, lekarza weterynarii i jednego z organizatorów wydziału Rolnego na Uniwersytecie i Politechnice Wrocławskiej po 1945 roku, a następnie pierwszego dziekana wydziału Rolnego we Wrocławiu. Do Wrocławia po raz pierwszy przyjechała w czerwcu 1945, gdzie od początku października studiowała historię...

Ślęża dla odkrywców

Historia dawna i bliższa. Praktyczne porady turystyczne i wskazówki dla wędrowców. Opowieści o ważnych postaciach historycznych i obecnych mieszkańcach masywu Ślęży. O tym wszystkim można przeczytać w książce Joanny Lamparskiej Ślęża dla odkrywców . Autorka opisuje górę, którą każdy mieszkaniec Wrocławia i okolic odwiedził chociaż raz. Dzięki...

"Przy wrocławskim stole" - Grzegorz Sobel

Książka o kulinariach, kulturze jedzenia i ucztowania we Wrocławiu na przestrzeni wieków. Dzięki tej publikacji możemy poznać historię stolicy Dolnego Śląska od kuchni. Dowiemy się co i jak jadały poszczególne warstwy społeczeństwa. Przy wrocławskim stole Sobela jest jak dobra potrawa, która powinna być lekka, ale mieć wiele smaków pozwalających...